Controleer je eigen site op fouten

Je kent het wel, je zoekt voor nieuwe functionaliteit op je website naar een plugin, je download en installeert er enkele en de 4de is raak, oplossing gevonden en tevreden ga je slapen. Dagen later ontdek je dat je website trager inlaadt dan voorheen, je ziet problemen, afbeeldingen die niet inladen of pagina’s die helemaal wit zijn. Wat nu?

Je kent het wel, je zoekt voor nieuwe functionaliteit op je website naar een plugin, je download en installeert er enkele en de 4de is raak, oplossing gevonden en je gaat tevreden slapen. Pas dagen later ontdek je dat je website trager inlaadt dan voorheen, je ziet problemen, afbeeldingen die niet inladen of pagina’s die helemaal wit zijn. Wat nu?

Een snelle oplossing zoeken kan nefaste gevolgen hebben tot de werkbaarheid en snelheid van je website, het zomaar gaan installeren van plugins die je in de repository vind is dus niet aan te raden. Je zoekt het best naar actieve, veel gebruikte plugins waarbij de support ook actief is. Naast die tip geef ik je ook nog even mee, hoe minder plugins actief op een WordPress website, hoe beter. Je hebt immers minder kans op conflicten waarbij plugins problemen veroorzaken én je site over het algemeen sneller laden.

Ga niet aan de slag met plugins die al langer dan twee jaar niet zijn bijgewerkt.

Net zoals WordPress zelf hebben plugins en ook thema’s met regelmaat updates, bepaalde code verdwijnt en andere functionaliteit komt er bij, net daarom dat plugins en thema’s zich daar steeds moeten aan aanpassen. Een plugin die dus al lang niet is bijgewerkt en niet grondig getest is met de huidige WordPress versie, laat je beter links liggen. Als je op zoek gaat voor een specifieke plugin, stop dan niet bij het eerste die je vind, maar ga de vergelijking aan tussen vergelijkbare plugins. Controleer of de support actief mee helpt bij problemen met de plugin.

Browser-inspectie

inspector-google-chrome.jpg
De Google Inspector in werking opm’n eigen site zoals die getoond wordt op een iPhone 6 Plus.

De grootste browsers van de markt, waaronder Chrome, Firefox, Edge, … hebben inspector tools. Je kunt elke webpagina gaan inspecteren hoe deze is opgebouwd en daarbij heb je verschillende extra functies, zoals het bekijken hoe je site inlaadt, welke onderdelen het langst duren. Maar ook een heuse ‘Toestel Modus’, waarmee je direct kunt zien hoe je site er uit ziet op een Ipad, Iphone, Samsung toestel én meer. Onder de console tab zie je o.a. fouten maar ook waarschuwingen. Zaken die niet goed gaan of code die misloopt worden daar in uitgelegd. Er staat duidelijk bij vermeld bij welk script of bestand het misloopt, zelfs om welke lijn code die problemen geeft.

Bovenstaande foto toont aan dat er in de opbouw van een project van me nog een probleem aanwezig is, de Google Maps integratie is nog niet volledig in orde, want hij zegt duidelijk dat de URL waarop de site draait nog niets is toegekend aan de API waarmee hij werkt. Dit moet ik dus nog oplossen.

Mixed content

Deze waarschuwing zie ik veel op sites die (onlangs) zijn overgestapt op HTTPS met bijhorend SSL certificaat. Meestal door enkel WordPress op https te zetten, maar niets te gaan wijzigen in hun database. De waarschuwing zegt dus mixed content – er komen dus bestanden over zowel HTTPS maar ook HTTP. Zolang je dit dus niet oplost, zit je niet met het groene slotje links voor je website.

groen-slotje-padlock-ssl

Veel WordPress gebruikers kiezen voor de snelle oplossing en installeren een plugin zoals ‘Really Simple SSL‘, maar deze is opnieuw een extra plugin in je installatie en vertraagt mogelijks opnieuw je website. Het aanpakken bij de bron, namelijk de database zelf, is dus een betere optie! Ik raad je hiervoor dit script aan, je zit het script op de server, surft naar de map en gaat rechtstreeks werken in de database. Je zoekt bijvoorbeeld naar https://jeroenrotty.be en vervangt het door https://jeroenrotty.be. Zo loopt het script elk veld in de database af om alle wijzigingen door te voeren. Let hierbij wel op! Als je direct op ‘live run’ klikt, zijn de wijzigingen direct actief in de database, onthou dus wat je doet en loopt het mis, kan je de wijzigingen opnieuw doorlopen door de volgorde van de zoekopdracht te wisselen…

Enkel een wit scherm

Het eerste die je zou moeten doen na het inloggen op je website, zou het controleren van updates moeten zijn. Afhankelijk van het aantal plugins & thema’s die je hebt draaien heb je wekelijks wel updates. Een groot deel hiervan zijn beveiligingsupdates. Het is dus altijd aan te raden deze spoedig te gaan doorlopen. Het kan wel eens gebeuren dat niet alles van een leien dakje loopt en dat er problemen optreden, niet zozeer met de update zelf, maar de werking achteraf. Veelal loopt het mis met een fatal error, ofwel een fatale fout. WordPress in zijn standaardconfiguratie is hier op voorzien en meestal krijg je dan een lege, witte pagina.  Dan is het aan jou, als website-eigenaar om het probleem te gaan vinden. De meest gemakkelijke manier, om dan toch de foutmelding te kunnen achterhalen, is een regel aanpassen in het wp-config.php bestand.

define( 'WP_DEBUG', true );
define( 'WP_DEBUG', false );

Als de variable WP_DEBUG op true staat, dan ga je in plaats van een witte pagina, de foutmelding zien staan. Hieruit leer je welke plugin of welk thema problemen ondervindt. Het enige nadeel hiervan is dat iedereen die je pagina raadpleegt, dezelfde foutmelding ziet verschijnen. Je kunt hiervoor nog gebruik maken van:

define( 'WP_DEBUG_LOG', true );

en

define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false );

Bij WP_DEBUG_LOG schrijft WordPress de fouten weg naar een bestand, te vinden via bestandsbeheer of via FTP, het bestand wordt weggeschreven naar /wp-content/debug.log. Meer uitleg over deze functies vind je hier.  

Geef een antwoord