Het mag (bijna) niets kosten, WordPress is/was toch gratis?

WordPress is toch gratis? Waarom zou ik dan betalen voor support? Waarom zou ik jaarlijks een bedrag betalen om de WordPress site online te houden, de snelheid te vrijwaren en de uptime te garanderen?

WordPress is toch gratis? Waarom zou ik dan betalen voor support? Waarom zou ik jaarlijks een bedrag betalen om de WordPress site online te houden, de snelheid te vrijwaren en de uptime te garanderen? Waarom is de ene hosting 5 keer goedkoper dan een ander? Een overzicht van meest gestelde vragen én antwoorden als het over geld gaat.

Laat het duidelijk zijn dat geld altijd een delicaat onderwerp is om over te praten. Toch ga ik het niet uit de weg want iedereen wordt er mee geconfronteerd. Ik overloop een aantal zaken en probeer alles in zijn context uit te leggen, zonder een partij te kiezen.

Allereerst, ja WordPress is gratis. Het is een opensource project waar wereldwijd iedereen gebruik van kan en mag maken. WordPress wordt beschikbaar gesteld onder de GPLv2 (Generic Public License) of later. Kort uitgelegd wil dit zeggen dat je er gebruik van mag maken en zoveel mag wijzigen zoals je wil, maar alles dat jij er in bouwt, is onderhevig aan dezelfde licentie.

Haal maar al de champagne boven, want gisteren, op 26 januari 2018 werd WordPress 15 jaar oud. Mike Little en Matt Mullenweg beslisten toen een fork te maken van B2, destijds een populair systeem. Intussen is WordPress het meest gebruikte platform ter wereld (29,4%, bron).

WordPress.com

Nu we het toch hebben over Matt Mullenweg, de co-founder van WordPress, gaan we verder in op de ‘andere versie’ van WordPress.

In de .com versie kun je een gratis blog/website starten. Je kunt dus gratis een website bouwen met als locatie jewebsitenaam.wordpress.com. In deze gratis versie ben je wel beperkt in de mogelijkheden, maar kan je perfect een persoonlijke blog starten. Als je bij hun, zijnde Automattic, een professionele website van doen hebt, dan ga je ook betalen. Daar zijn verschillende abonnementen voor, je vindt ze hier.

Als je nog meer wil lezen over de verschillen tussen WordPress.org en .com, lees dan één van me vorige berichten hier. Het komt er voornamelijk op neer dat dat de .com een dienst is die alles voor je regelt, van hosting tot onderhoud, updates en beveiliging. De .org versie moet je zelf zien te installeren op een host gekoppeld aan een domeinnaam.

WordPress.org

Leuk, je gaat er voor. Je bedenkt een leuke naam voor je blog of website en controleert of die domeinnaam nog beschikbaar is. Voor .be domeinen kan je hiervoor terecht op DNS.be, voor .nl domeinen is dat op SIDN.nl. Je kunt via deze diensten ook kijken wie een bestaande domeinnaam in handen heeft via de whois functionaliteit. Hou er wel rekening mee dat deze mogelijkheid zwaar beperkt zal worden eens de GDPR actief wordt, enkel en alleen maar om persoonlijke data verder te beschermen.

De meest gestelde vragen

Ik probeer hier de meest gestelde vragen te beantwoorden:

Waarom is hostingpartij X zoveel duurder dan hostingpartij Y?

Het is moelijk dit in enkele zinnen uit te leggen, maar vaak komt het er op neer dat er verschillen zitten in de infrastructuur en in de support. Er zijn hosting bedrijven die shared hosting aanbieden aan slechts enkele euro’s op jaarbasis. Dit houdt in dat jij, jouw website deelt met honderden andere websites op één fysieke webserver. Daarnaast is de hardware vaak ook iets ouder en minder performant en dat zorgt dus voor een tragere website.
Kijk ook op welke manier de support verloopt en wanneer die te bereiken is. Het spreekt voor zich dat 24/7 telefonische support een prijskaartje heeft. Daarbij moet je voor jezelf beslissen of jouw website die 24/7 nodig heeft.

Waarom zijn er betaalde plugins?

Als WordPress gratis is, waarom zijn er dan betaalde plugins? WordPress is gratis omdat het als opensource project door duizenden vrijwilligers wordt ontwikkeld. Daar is geen bedrijf mee gemoeid.
Daartegenover heb je commerciële bedrijven die uitgebreide plugins of thema’s programmeren voor WordPress websites. Die bedrijven zijn wél commercieel en moeten hun werknemers en verdere ontwikkeling kunnen financiëren. Voor het kleine bedrag krijg je dus niet enkel extra functionaliteit maar ook plugin support. Je steunt er tevens ook het bedrijf achter de plugin mee om te blijven investeren in hun verdere ontwikkeling en groei.

Hoe maak je zelf een website?

Ben je zelf creatief en heb je de tijd om zelf iets in elkaar te knutselen, dan kan je met behulp van (voorgeprogrammeerde) thema’s iets in elkaar steken. Er zijn honderden gratis thema’s, maar hou wel in het achterhoofd dat deze versies redelijk statisch zijn en meestal weinig opties bieden om de website naar je hand te zetten. Je kunt altijd ook opteren voor een premium thema, bvb. Avada, Divi, Enfold en ga zo maar door. Themeforest.net is hiervoor een heel bekende marktplaats. Als je op zoek bent naar maatwerk aansluitend op de huisstijl van je bedrijf, huur dan een freelancer of webbureau in voor het design en ontwikkeling van je website(s).

Hoe doe je het WordPress onderhoud van je website?

Als je kiest voor WordPress.org, hou er dan rekening mee dat je ook moet instaan voor het regelmatig installeren van updates, onderhoud en beveiliging van je website. Afhankelijk van je aantal plugins en extra’s zijn er voortdurend updates waaronder ook beveiligingsupdates. Denk zeker goed na hoeveel je zelf zou kunnen verdienen in de tijd die je besteedt aan werkzaamheden aan je website. Als een ander met meer ervaring dat veel sneller kan en daarmee goedkoper is, dan is dat vaak de betere optie.

Heb je nog andere vragen die hierbij horen waarop je een antwoord wenst? Reageer dan zeker op dit bericht…

Geef een antwoord