Let op! Premium plugins of thema’s koop je niet overal

in
foto van een creditcard in een hand.

Heel veel mensen kopen zowat alles online, zo ook premium WordPress plugins en thema’s. In deze blogpost leg ik uit waarop je moet letten vooraleer je tot kopen overgaat.

Premium plugins of thema’s zijn er in overvloed. Met Premium bedoel ik dus plugins of thema’s die iets kosten. Het woord ‘Premium’ hoeft niet in de naam van het product te staan.

Je betaalt de ontwikkelaar(s) voor de extra functionaliteit maar ook voor de support. De prijszetting is vaak uiteenlopend, maar de meeste kiezen voor jaarlijkse abonnementen. Logisch ook, zo zijn ze zeker dat ze terugkerende inkomsten ontvangen. Zo kunnen ze hun producten blijven verder ontwikkelen en verbeteren.

Weet waar je koopt

Koop een plugin of thema altijd bij de respectievelijke ontwikkelaar of via een bekende marketplace zoals ThemeForest. Enkel zo ben je verzekerd van een officiële download waarbij support zit van de ontwikkelaars wanneer je problemen of vragen hebt. Een tip: kijk op welke site je zit vooraleer je koopt. Vb. Wil je Yoast SEO Premium kopen? Koop dit dan enkel op Yoast.com.

Mogelijke problemen

Malafide code

Tijd voor een voorbeeld. WooCommerce is gratis maar de meeste extensies in hun officiële shop hebben echter wel een prijskaartje. Er zijn websites die deze plugins goedkoper proberen te verkopen om zelf slapend rijk te worden. Ze kopen de plugins zelf eenmalig en verkopen die dan terug door. Er zijn zelfs ook sites die deze gratis aanbieden! Mijn advies: val hier niet voor en installeer ze zeker niet op je site!

De kans is groot dat er code is gewijzigd of extra malafide code werd toegevoegd om zo toegang te kunnen krijgen tot alle websites waarop deze versies geïnstalleerd worden.

Geen updates

Je krijgt géén updates. Tenzij manueel. Waarom niet? Omdat je zelf geen API-sleutel hebt bij je aankoop. Als de website je die wel geeft, is het mogelijk dat de sleutel snel geblokkeersd wordt als blijkt dat het verbruik gigantisch groot wordt.

Een vaak gebruikte oplossing van deze malafide verkopers is om in hun versie een heel hoog versienummer in te stoppen. Zo zou je geen update notificatie meer te zien krijgen in je WordPress dashboard, want jouw versie is altijd hoger dan de officiële versie.

Zo zag ik onlangs iemand die een premium thema had gekocht bij een niet nader genoemde website. De versie die hij daar had gekregen was 100.1, terwijl de meest recente officiële versie 4.1.1 was.

Zoals gezegd krijg je in dit scenario geen update-notificatie. De persoon zelf was tevreden, want die dacht dat hij de laatste nieuwe versie had aangekocht en in gebruik had… Niets is minder waar.

Het is niet omdat je in je WordPress Dashboard geen updates beschikbaar ziet staan, dat je ook 100% zeker bent dat de gekochte thema’s/plugins de laatste versie zijn. Vaak moet je zorgen voor een activatie vooraleer je updates kan krijgen in je dashboard.

Gewoon betalen dus

Mijn advies mag dan ook duidelijk zijn. Koop en gebruik enkel wat je nodig hebt, op de officiële website van de ontwikkelaar(s). Ga niet aan de slag met een goedkopere versie elders en al zeker niet met een gratis versie! Geniet van de professionele hulp wanneer je die nodig hebt.

Heb je al zo’n situatie meegemaakt of heb je nog extra tips? Laat het me zeker weten!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *