Let op! Premium plugins of thema’s koop je niet overal!

Heel veel mensen kopen zowat alles online, zo ook premium WordPress plugins en thema’s. In deze blogpost leg ik even uit waarop je moet letten vooraleer je tot kopen overgaat.

Premium plugins of thema’s zijn er in overvloed. Dat is een heel goed iets, maar er is ook een keerzijde van die medaille. Daar later meer over.

Met premium bedoel ik dus plugins of thema’s die iets kosten. Je betaalt de developer of het team achter de software voor de (extra) functionaliteit maar ook voor de support die je krijgt bij problemen. De prijszetting is vaak divers maar de laatste trend is, denk ook maar aan Spotify, Apple Music of aan Netflix, een jaarlijkse betaling. Logisch ook, zo zijn ze zeker dat terugkerende inkomsten zijn, ook na de eerste aankoop.

Weet waar je koopt

Koop een plugin of thema altijd bij de respectievelijke ontwikkelaar of via een een gerenommeerde marketplace zoals ThemeForest. Enkel zo ben je verzekerd van een officiële download waarbij support zit van de ontwikkelaars wanneer je problemen of vragen hebt. Een tip kan zijn dat je kijkt naar de URL van de website waarop je mogelijks zou willen kopen.

Mogelijke doemscenario’s

Malafide code

Een voorbeeld: WooCommerce is gratis, hun extensies in de officiële shop hebben echter wel hun prijskaartje. Er zijn websites die deze plugins goedkoper proberen te verkopen om gewoon zelf slapend rijk te worden. Ze kopen de plugins zelf eenmalig en verkopen die dan terug door. Andere sites bieden dan soms zelfs de plugins gratis aan, mijn advies: ga daar zeker niet mee aan de slag!

De kans is groot dat er in dat code is gewijzigd of extra malafide code werd toegevoegd om zo toegang te hebben op je website(s).

Geen updates

Je krijgt géén updates. Tenzij manueel, want je bezit geen unieke API key. Indien ze je dit wél geven, zal het niet lang duren vooraleer de sleutel wordt geblokkeerd door verbruik die te hoog ligt. Vaak lossen de malafide verkopers dit op om er een hele hoge versienummer in te stoppen, zodanig dat WordPress niet ziet dat er een nieuwe versie uitkomt. Zo zag ik onlangs iemand die een premium thema kocht bij een niet nader genoemde website. De versie stond op 100.1 terwijl de officiële meest recente versie op 4.6.4 stond. WordPress toont dan natuurlijk geen updates meer, klant tevreden want die denkt op de laatste versie te zitten.

Gewoon betalen

Mijn grootste advies mag dan ook duidelijk zijn. Koop wat je nodig hebt, op de officiële website van de ontwikkelaar(s). Ga niet aan de slag met een goedkopere versie elders en al zeker niet met een gratis versie! Geniet van de support wanneer je die nodig hebt.

Heb je al zo’n situatie meegemaakt of ben je niet zeker van je aankoop? Reageer dan hieronder.

Geef een antwoord