Categorieën
Tutorials WordPress

Website niet meer bereikbaar na wijziging in je URL

Heb je problemen bij het veranderen van je URL van je WordPress website/blog? Je hebt ze niet langer na het lezen van dit bit bericht.

Je wilt de URL van je website veranderen en zoekt hiervoor op het internet hoe je dat moet doen. Vaak krijg je dan een heel simpele uitleg en zeer snelle oplossing. Het wijzigen van je WordPress adres én Siteadres bij Instellingen > Algemeen, zoals hieronder weergegeven:

Algemene WordPress instellingen

Dit is niet genoeg. Dit wijzigt enkel 2 waarden in de wp_options tabel in de database. Zit je dus met het probleem dat je niet meer in je website geraakt en/of de website wordt nu niet meer weergegeven, dan moeten deze 2 records terug in je database naar de originele waarde gezet worden. Aangezien je niet meer in je WordPress dashboard geraakt, moet het anders. De gemakkelijkste manier is via phpMyAdmin, een programma om je database te beheren. Je vindt die via het controlepaneel van je webhost. Als je geen toegang hebt tot de database, neem dan contact op met je webhost voor ondersteuning.

wp_options tabel

Hoe moet het dan wél?

Dit blogbericht zou weinig interessant zijn zonder jou de oplossing te geven. Op zich lijkt deze oplossing heel goed op een verhuis van je website, enkel moet je aan de originele bestanden zelf niets wijzigen of verplaatsen. Enkel in de database moeten alle verwijzingen van de oude url naar de nieuwe worden gezet.

Mogelijkheid 1 – via wp-config.php

Dezelfde aanpassing als hierboven, maar dan via code. Dit is misschien niet de meest elegante manier, maar wel een handige oplossing als het wijzigen in je database iets te uitdagend voor jou is. Eens dat deze twee regels in het bestand staan, kun je de 2 velden in je Dashboard > Instellingen > Algemeen niet meer wijzigen. Deze regels overschrijven die 2 velden.

<?php
define('WP_HOME','https://jeroenrotty.be'); 
define('WP_SITEURL','https://jeroenrotty.be');

Mogelijkheid 2 – via functions.php

<?php
update_option( 'siteurl', 'https://jerrix.be' ); 
update_option( 'home', 'https://jerrix.be' ); 

Bovenstaande 2 regels plak jein het functions.php bestand, die in je thema map staat (wp-content/themes/jouw-thema-naam/). Daarna hoef je enkele keren je Dashboard proberen te raadplegen en alles zou moeten doorlopen zijn en je site zou terug beschikbaar moeten worden. Eens dat alles goed aangepast is mogen deze 2 regels terug verwijderd worden uit dat bestand.

Mogelijkheid 3 – via een zoek/vervang script

Als je website nog steeds niet werkt, dan kunnen we nog een zoek/vervang script laten lopen. Hiervoor gebruik ik telkens het script van Interconnect.it die je hier kunt downloaden. Het bestanden van dit script moeten wel geüpload worden naar je website surf daarna naar de URL waar je ze hebt geplaatst. In het eerste veld komt de oude URL en daarna de nieuwe.

Zoek Vervang Script

De HelpHub van WordPress.org heeft hier ook een uitgebreid artikel over die vind je hier.

Als je echter ook van hosting zou veranderen, dan kan je beide zaken gerust in één stap gaan regelen met bvb. de Duplicator plugin. Die verpakt alle bestanden inclusief je database om het zo over te brengen naar de nieuwe host. Bij het terugplaatsen kun je de nieuwe url ook instellen en is je site direct actief.

Stoot je nog op andere problemen? Laat het me weten in de reacties.

Door Jeroen

Jeroen focust zich op het bouwen, optimaliseren, onderhouden en hosten van WordPress websites met Sitefly.
Jeroenrotty.be is mijn persoonlijke blog, voor WordPress tips, tricks, tutorials en nieuws moet je op WPInfo.be zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *