Waarom kies ik met plezier voor Caldera Forms?

De vraag ‘Welk contactformulier gebruik ik het best?’ komt zo vaak terug zodat ik maar even mijn standaard antwoord in een blogpost wil gieten.

Twee vliegen in één klap.

Ik kan gerust schrijven over de talloze contact plugins die er in de plugin repository aanwezig zijn, maar doe dit bewust niet. Ik schrijf enkel over Caldera Forms uit eigen voorkeur, omdat het zelfs met de gratis versie toch premium opties te bieden heeft.

Functies om u tegen te zeggen

 • Drag and drop, zowel velden verslepen als kolommen opbouwen, verbreden of versmallen, het zit er allemaal lekker in. Geen miserie met shortcodes in tekstvakken waar fouten in kunnen ontstaan (hint: Contact Form 7)
  Screen Recording 2017-06-09 at 09.07 PM
 • Het formulier is responsief in eender welk thema. Elk formulier ziet er meteen goed uit, op ieder toestel.
 • Geen limitaties op het aantal velden of submissies. Wil je een slechts een bepaald aantal toelaten op het formulier, dan kan dat met deze extensie. (premium)
 • Alle basis-, maar ook speciale velden. Denk ik maar aan een veld voor het uploaden van bestanden, berekeningen, waardering met sterren, een datum prikker, ….
 • Conditionele velden zijn standaard mogelijk. Het is heel simpel om bepaalde velden maar te tonen bij een eerdere selectie, of gebaseerd op waarden ingevuld of gekozen. Structuur en meerdere condities kunnen ook.
 • Database met een overzicht van alle verzonden formulieren. Een soort backup die wordt bijgehouden in je database en die je in je dashboard terug kunt vinden.
 • Heb je nood aan een formulier waarbij iedere inschrijving getoond moet worden op de website? Geen nood, er zit sinds versie 1.5 een shortcode in die je gemakkelijk eender waar kunt plaatsen.
 • Succesmelding: bij het succesvol versturen van het formulier verdwijnt het formulier en kun je de tekst die dan verschijnt aanpassen naar wens.
 • Je kunt netjes je mail die het formulier zowel naar de zender, maar ook naar de ontvanger aanpassen, titel, emailaddressen, naam, afzender e-mailadres. Zelfs de inhoud van de mail zelf kun je aanpassen naar wens met eigen tekst en met variabelen die uit het formulier komen.Image 2017-06-09 at 9.18.19 PM.png
 • Auto-response: je kunt instellen wat er moet gebeuren bij een verzending. Je kunt de persoon die het formulier invulde, een bevestigingsmail laten sturen. Zo bedank je de persoon in kwestie en heeft hij ook direct het gevoel dat alles op wieltjes verloopt.
 • Anti-spam: uit ervaring met Caldera op tientallen websites heb ik nooit last van spam op formulieren. Er zit in het formulier een honeypot veld verwerkt zodanig dat bots je niet lastig vallen. Deze optie staat uiteraard standaard aan.
 • Templates: er zitten enkele handige templates in Caldera, en er komen er steeds meer bij. Zo start je niet van nul maar heb je een snel iets opgebouwd.Image 2017-06-09 at 9.19.28 PM.png
 • Addons: een groeiend aantal extra plugins om de functionaliteit uit te breiden. Vaak zijn het addons om samenwerking met externe diensten te vergemakkelijken, maar er zitten ook enkele interessantie tussen die gratis worden aangeboden:
  • Verify Email: een extra stap om spam tegen te gaan. Er wordt aan de verstuurder een confirmatie-mail gestuurd met een link, zolang deze link niet wordt bezocht zal de inzending niet worden doorgegeven.
  • Conditional Fail: met deze addon kun je bvb. verbieden mensen met een @gmail.com e-mailadres een berichtje te sturen.
  • Custom Fields: voor het aanmaken en beheren van custom fields metaboxen in de editor.
  • Run Action: koppel een actie aan de inzendingen,
  • Slack: voor bedrijven of groepen die een eigen Slack kanaal hebben, kan er een melding gestuurd worden bij iedere inzending.

Caldera Pro (!)

Sinds enkele maanden hebben ze ook een Pro versie, oftewel een abonnementsversie, uitgebracht. Dit houdt in dat je zowel een groot deel addons ter beschikking krijgt, alsook exclusieve functionaliteit en prioriteit support bij problemen.

Form to PDF

Je formulier inzendingen automatisch opslaan of doorsturen als PDF, deze add-on maakt het mogelijk.

Enhanced Delivery

Een handig systeem die de php mail() functie omzeilt en je mail door hun systeem laat mailen. Opvolging en zekerheid over het versturen van je mail.

Email Stats

Wil je weten wat er met je mails gebeurd? Is het toegekomen in een mailbox, is het geopend door de ontvanger, is het in de spam map toegekomen? Allemaal vragen waar je een antwoord op krijg!

Conclusie

Het steeds verbeteren van hun plugin kan toch zeker ook als pluspunt worden aangehaald. Veel features die worden aangedragen van gebruikers worden geïmplementeerd. Josh Pollock (@Josh412 op Twitter), de founder van Caldera Forms is een gekend persoon binnen de community en draagt veel bij aan WordPress, niet alleen door deze plugin. Hij werkt aan veel projecten en draagt geregeld bij aan WordPress Core.

Wil je zelf ook Caldera Forms uitproberen? Dat kan uiteraard, ga bvb. aan de slag met de gratis versie. Heb je specifiek iets nodig, kijk dan uit naar één van hun betalende addons of opteer voor het Pro abonnement. Op deze pagina vind je een mooi overzicht en kun je doorklikken naar de specifieke onderdelen.

Wat je ook gebruikt, ik ben er zeker van dat het je zal bevallen. Reageer gerust hieronder en vertel jouw ervaringen.

2 Comments

Er is één ding waar ik maar niet uitkom: Als ik de reacties op mijn formulier exporteer, dan maakt hij alle keuzevakjes antwoorden dubbel. Dus als iemand heeft aangevinkt: Maandag 16.00 – 17.00 uur Burgemeester Fockema Andreaelaan 9, dan staat in het geëxporteerde document: Maandag 16.00 – 17.00 uur Burgemeester Fockema Andreaelaan 9 (Maandag 16.00 – 17.00 uur Burgemeester Fockema Andreaelaan 9)
Hierdoor worden de kolommen wel heel erg breed, want de meeste mensen vinken 2 a 3 opties aan.
Heb je de gouden tip voor mij of weet je waar ik met deze vraag terecht kan?
Sorry dat ik het hier probeer, en alvast bedankt voor het lezen.

Dag Rianne,

Goeie vraag, ik gebruik zelden of nooit de export functie en zelf even getest. Blijkbaar krijg je inderdaad elke optie die aangevinkt werd één keer en dan nogmaals tussen haakjes. Ik kon niet direct de oorzaak vinden of een instelling die dit aanpast.
Je kunt een bericht maken op hun support forums op WordPress.org (Engels) of een issue aanmaken op GitHub (als je hiermee vertrouwt bent).

Groet,
Jeroen

Geef een antwoord