Categorieën
WordPress

WordPress lokaal op je pc installeren

Wil je zonder stress bouwen op je eigen tempo waarbij niemand de opbouw van je website kan inkijken? Ga dan lekker lokaal aan de slag. Zeer snel en handig in gebruik.

Wil je zonder stress bouwen op je eigen tempo waarbij niemand de opbouw van je website kan inkijken? Ga dan snel lokaal aan de slag. Zeer snel en handig in gebruik.

Wil je een plugin testen vooraleer het op je website te proberen? Wil je lokaal een kopie van je eigen site draaien? Wil je de eerste bèta versie van WordPress 4.9 uitproberen? Ja? Dan leg ik verder uit hoe je aan de slag kunt. Ik rankschik de verschillende mogelijkheden van makkelijk naar moeilijk.

Local by Flywheel (link)

local-flywheel.png

Voorheen heette dit programma Pressmatic. Het werd opgekocht door de hostingfirma Flywheel die er ‘Local by Flywheel’ van maakte. Het is een heel simpel gratis programma met toch zeer veel ingebouwde mogelijkheden. Het maakt achter de schermen een virtuele pc met docker installatie, maar daar zie jij als gebruiker niets van.

 • Eén-muisklik-installatie van WordPress
 • SSL integratie mogelijk
 • Hot-swap tussen nginx en Apache.
 • Keuze uit een resem PHP versies.
 • Gemakkelijke demo-links die je kunt aanzetten als je de site even wil tonen. (werkt met ngrok.io)
 • Mac / Windows versie (sinds kort)

Er is ook een pro-versie in de maak maar wat dat daar de extra’s gaan worden is nog echt bekend gemaakt.

DesktopServer (ServerPress) (link)

desktopserver

ServerPress is ook een bekende in deze reeks. Ze zijn iets meer gericht op de professionelen onder ons en hebben ook premium features in hun betalende optie.

 • Direct publiceren naar live site
 • Integraties met Blueprints, Panic Coda, Dreamweaver Live.
 • Enkele restricties op de gratis versie dat je niet hebt bij Local, zoals het maximum hebben van 3 lokale installaties.
 • Mac / Windows versies

MAMP en MAMP PRO v4 (link)

Een iets meer bekende naam die intussentijd aan versie 4 toe is. Dit pakket is eigenlijk niet specifiek gebouwd om WordPress lokaal te gaan draaien maar start eigenlijk gewoon een apache server op in de achtergrond. Je moet zelf ook je database aanmaken met de juiste rechten vooraleer je aan de installatie van WordPress zelf kunt beginnen.

Met MAMP moet alles dus manueel worden geïnstalleerd en dat kan voor sommigen iets te veel werk / iets te moeilijk zijn. Voor jullie is Local by Flywheel dan echt wel de oplossing.

 • Apache en nginx mogelijkheden
 • PHP 5.6 en 7
 • Python en Perl ondersteuning
 • Eigen editor
 • Windows / Mac versies

MAMP Pro 4 is de betalende versie van het pakket en heeft leuke extra’s. Ze hebben de ‘MAMP Viewer Mobile’ gemaakt om direct je website te zien zoals hij op een mobiele telefoon er uit ziet. (wat je nu eigenlijk ook gewoon in je browser kan)

Bekijk zeker ook hun website eens om alle extra’s te ontdekken.

Mobile Viewer in MAMP Pro 4

XAMPP (link)

XAMPP staat voluit voor cross-platform, Apache, MySQL, PHP and Perl en doet dit ook volwaardig, er zijn zowel installaties voor Windows, Mac én Linux.

XAMPP is volledig gratis en gericht op het lokaal draaien van een Apache omgeving, hier hebben we geen nginx mogelijkheid. Een leuke toevoeging hierbij is de Bitnami modules. Deze modules kun je van hun website downloaden en zijn volwaardige pakketten om bvb. WordPress, Joomla, Drupal en veel meer te gaan installeren via XAMPP. Bekijk hier de beschikbare addons.

Andere

WampServer is ook ene in het rijtje die bij XAMPP en MAMP hoort maar is enkel beschikbaar op Windows.

VVV of Varying Vagrant Vagrants (link) is een op Vagrant gebaseerde oplossing voor WordPress. Ooit begonnen als een project bij het bedrijf 10up maar intussen een community project op GitHub. Dit is voor de programmeurs onder ons een leuk speeltje.

Conclusie

Veel mogelijkheden om uit te gaan kiezen, naargelang je wensen en noden is de één een betere match dan de ander. Ikzelf werk graag met Local daar hij heel simplistisch en gemakkelijk in gebruik is.

Heb je nog een andere oplossing die jij gebruikt? Laat het me weten in de reacties.

Door Jeroen

Ik focus me op het bouwen, optimaliseren, onderhouden en hosten van WordPress websites met Sitefly.
Jeroenrotty.be is mijn persoonlijke blog, voor WordPress tips, tricks, tutorials en nieuws kun je terecht je op WPInfo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *