Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?

in
WordPress logo en smartphone met WordPress app

Als WordPress beginner ben je wellicht snel in de war. Er zijn namelijk 2 WordPress versies?! Wat zijn de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org en wat is voor jou de juiste keuze? Je komt het hier te weten!

Kort door de bocht kunnen we het volgende onderscheid maken:

  • WordPress.com is een dienst van Automattic, het bedrijf achter de commerciële versie van WordPress. Het bedrijf is gestart door Matt Mullenweg, de co-founder van WordPress. Naast betaalde abonnementen is er ook een beperkte gratis versie. Met die versie krijg je toegang tot een eigen subdomein, bijvoorbeeld jouwnaam.wordpress.com.
  • WordPress.org is het meest gebruikte opensource CMS (Content Management System) op het internet. De softwarelicentie die WordPress heeft is GPLv2 (of later), wat betekent dat iedereen er vrij gebruik mag van maken. Alleen moet jij die licentie ook altijd zelf hanteren.

Oorsprong

WordPress zag het levenslicht in 2003 en startte als een fork van een bestaand softwarepakket genaamd b2/cafelog. In eerste instantie was er dus enkel WordPress.org, een open source CMS. Als je meer interesse hebt in de historiek van WordPress, dan is deze bron zeker de moeite waard om te lezen (Engelstalig).

Enkele jaren later (2005) startte Matt Mullenweg, de co-founder van WordPress, het bedrijf Automattic. Met intussen meer dan 1100 remote werknemers hebben ze naast WordPress.com ook andere gekende producten in hun portfolio. Denk hierbij maar aan Jetpack, WooCommerce, Tumblr, Akismet, Longreads, Simplenote, Crowdsignal, …

WordPress.com

De .com versie is dus een dienst van Automattic. Op WordPress.com maak je gebruik van hun infrastructuur om je eigen website op te bouwen. Je kunt dit volledig gratis doen, maar dan zijn er beperkingen:

  • Je site draait op een subdomein van WordPress.com, bijvoorbeeld jouwnaam.wordpress.com. Bij elk betaald abonnement kan je wel kiezen om je site op je eigen domein te hebben (vanaf €4 per maand voor een Personal abonnement).
  • Er zijn advertenties op je site. Onderin staat er ook een WordPress referentie die je niet kan uitschakelen.
  • Er is een beperkte keuze uit thema’s en plugins. Je kunt zelf geen thema’s of plugins uploaden. Als je dat wil, heb je minstens een Business of E-commerce abonnement nodig (vanaf €25 per maand).

Bij WordPress.com kan je dus volledig gratis een site starten. Op die manier hoef je niet te investeren in hosting, een domeinnaam of WordPress Onderhoud. Alles is volledig in hun beheer.

WordPress.org

De WordPress.org software kan je volledig gratis gebruiken maar dan moet je zelf wel instaan voor de installatie van de software bij een host naar keuze. Ook het onderhoud, updates, beveiliging en alle andere aspecten zijn jouw verantwoordelijkheid.

Met de .org heb je dus totale vrijheid. Het is niet voor iedereen gemakkelijk op te zetten, maar er zijn ook veel hosting bedrijven die één-klik installaties aanbieden via Softaculous of Installatron. Zo heb je WordPress in minder dan een minuut geïnstalleerd.

Een paar pluspunten van WordPress.org op een rijtje:

  • Volledige vrijheid, je doet wat je wil.
  • Je kunt elk thema of eender welke plugin in de repository installeren en gaan gebruiken. Op moment van schrijven zijn er 57.224 plugins en 7.446 thema’s.
  • WordPress komt onder de GPL licentie, voluit General Public License. Kort uitgelegd zorgt deze licentie ervoor dat je met de software mag doen wat je wilt, inclusief aanpassen en verkopen, maar enkel als je dat recht ook doorgeeft aan anderen en de auteurs van de software vermeldt.
  • WordPress zelf is volledig gratis. Er zijn wel premium producten zoals betaalde extensies, plugins, thema’s en child thema’s beschikbaar.
  • WordPress wordt onderhouden door een wereldwijde community waardoor je zeker bent dat de software blijft evolueren.

Er zijn ook een aantal aandachtspunten:

  • Je gaat zelf op zoek moeten gaan naar een hostingbedrijf, die heb je in alle vormen en maten met elk hun eigen prijszetting. Je hebt het al vanaf enkele euro’s per maand bij shared hosting. Meer krachtige hosting zal je meer kosten, bespaar hier dus zeker niet op.
  • Je zal ook je eigen domeinnaam moeten registreren. Die moet gekoppeld worden op je hosting abonnement. Als je beide diensten bij dezelfde aanbieder afneemt, zal dit direct gekoppeld worden.
  • Je staat zelf in voor het installeren van alle updates van je website. Je gaat frequent moeten inloggen om ze te installeren en ook te testen of alles blijft werken. Het alternatief hiervoor is een partij te zoeken die deze klus voor je uitvoert.
  • Er is een hogere leercurve om het softwarepakket onder de knie te krijgen. Bij WordPress.com wordt de installatie voor jou uitgevoerd en heb je geen technische kennis nodig.

Jetpack & Calypso

Calypso is het stokpaardje van WordPress.com die in 2016 opensource werd. Het is een programma waarmee je al je websites kunt koppelen van de WordPress.com maar ook WordPress.org websites die de Jetpack plugin actief hebben. 

De software is beschikbaar voor Mac OS X, Windows 7+ én Linux. Je kan er zowat alles mee aanpassen van je WordPress site, zoals blogposts schrijven, statistieken van Jetpack bekijken én meer. Je hoeft maar één keer de software te configureren en je kan starten. Jetpack is een (zeer!) uitgebreide plugin met tientallen functies, dus installeer deze plugin niet zomaar. Met alle functies ingeschakeld zou het je site wel eens kunnen vertragen.

Een overzicht van de functionaliteit kun je hier vinden (Engelstalig). Jetpack leg ik in deze blogpost verder niet uit, maar het is een zeer uitgebreide plugin én het deelt ook zo goed als alle gegevens van je eigen installatie met hun diensten (wat je vaak niet wil). In de meeste gevallen ben je beter af als je specifiek een plugin zoekt voor één bepaalde functie.

Conclusie

Je zou dus kunnen zeggen dat er fundamenteel grote verschillen zijn tussen de twee. Hieronder proberen we je te gidsen welke keuze voor jou de beste kan zijn.

Als je:

  • volledige vrijheid wil (of nodig hebt)
  • een eigen ontwerp wilt bouwen of laten bouwen
  • website voor je zaak of dienst is
  • niet afgeschrikt wordt door zaken als hosting en domeinnaam configureren
  • kan investeren

… kies dan voor WordPress.org.

Als je:

  • snel een website wil opzetten voor je nieuwe hobby of gewoon voor jezelf
  • als beginner wilt proeven van wat WordPress te bieden heeft
  • het niet erg vindt geen volledige controle te hebben over je site

… kies dan voor WordPress.com.

Heb je toch nog vragen na het lezen van dit bericht? Laat dan zeker een reactie na. Ik beantwoord die graag.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *