Categorieën
Nieuws WordPress

De toekomst van WordPress, ook benieuwd?

Het is altijd leuk om in de toekomst te kunnen kijken en vandaag doe ik dat in de wereld van WordPress.

Het is altijd leuk om in de toekomst te kunnen kijken en vandaag doe ik dat in de wereld van WordPress. Als ik spreek over WordPress spreek ik uiteraard over het opensource pakket die je gratis kunt downloaden op WordPress.org. Niet van de commerciële variant op WordPress.com. (voor meer info over de verschillen, lees dit bericht).

Even voor we de toekomst induiken wil ik even stilstaan bij wat WordPress tot op heden bereikt heeft. Enkele leuke statistieken.

 • 29% van alle websites op het internet draait op WordPress.
 • 59,9% van alle websites met een Content Management System draait op WordPress, net geen 60% marktaandeel.
 • B2 / Cafelog werd opgericht in 2001 door Michel Valdrighi.
 • In 2003 forken Matt Mullenweg en Mike Little B2 en geven het de naam WordPress.
 • WordPress heeft 169 locales waarvan er maar liefst 57 versies 100% vertaald zijn. (bekijk de statistieken)

Maar genoeg over het verleden, laten we doorgaan naar wat de titel al verklapte, de toekomst van WordPress.

Gutenberg Editor

Je hebt het vermoedelijk al ergens gelezen of gezien, de voorbije jaar is er een groep developers bezig een nieuwe editor te ontwikkelen voor het schrijven van berichten en pagina’s binnen WordPress. Onder de projectnaam ‘Gutenberg’ is er een plugin beschikbaar om het nu al te gaan testen. Voor de duidelijkheid, dit is bèta software dus ik raad het niet aan op je live website te gaan proberen.

Door de plugin nu al te gaan testen kan je fouten op het spoor komen om zo het project vooruit te helpen. De nieuwe versies volgen zichzelf op een snel tempo op dus werk ook steeds met de laatste versie om gebruik te maken van de nieuwste functionaliteiten.

Wil je meer info over deze aankomende editor?
Ik geef alvast wat links naar nuttige informatie, deze links zijn wel Engelstalig:

 • Officiële voorstelling van het Gutenberg project en meer informatie:
  https://wordpress.org/gutenberg
 • De officiële downloadpagina van de bèta plugin:
  https://wordpress.org/plugins/gutenberg/
 • Totaal geen interesse om de nieuwe editor te gaan gebruiken wanneer die in core terecht komt? Gebruik dan deze plugin, hier geldt ook dat dit ook nog een bèta plugin is, enkel nodig wanneer 5.0 uitgebracht wordt.
  https://wordpress.org/plugins/classic-editor/
 • State of the Word 2017 is de afsluiter van WordCamp US waarin Matt Mullenweg, de co-founder van WordPress het heeft over het afgelopen jaar maar vooral toekomstgericht kijkt waar WordPress zich op zal focussen in 2018. In deze talk wordt er héél veel over Gutenberg gesproken en komt Matias Ventura, zowat de hoofdontwikkelaar van het project ook aan het woord en brengt hij een demo van de huidige versie van de plugin. Zeker de moeite waard om dit te bekijken.

Ter herhaling, dit wordt de enige editor die standaard in WordPress zit vanaf versie 5.0, die er normaal al in April 2018 zit aan te komen. Het op voorhand al eens testen en bij problemen het melden bij de makers kan dus het project voruit helpen, maar ook voor jou heeft dit voordelen. Je hebt immers al kennis van hoe het er later zal uit zien, zo val je niet uit de boot wanneer het plots opduikt na het installeren van de grote update.

PS: nogmaals, het is bèta software, ga het dus niet zomaar gaan uittesten op je live site, maar installeer desnoods even lokaal WordPress om zonder risico’s je voluit uit te leven. Ik beschreef eerder al hoe je dit doet in deze blogpost.

Door Jeroen

Jeroen focust zich op het bouwen, optimaliseren, onderhouden en hosten van WordPress websites met Sitefly.
Jeroenrotty.be is mijn persoonlijke blog, voor WordPress tips, tricks, tutorials en nieuws moet je op WPInfo.be zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *