Categorieën
Tutorials WordPress

Ziet jouw website er anders uit op mobiele apparaten?

Ik lees de volgende vraag vaak online, zowel in de forums als in de Durf te vragen over WordPress Facebook groep…

Waarom ziet mijn website er op mobiele apparaten volledig anders uit op mobiel dan op mijn computer?

Lees verder en ontdek de mogelijke boosdoener.

Optimaliseer je website voor mobiel

De meeste thema’s op de WordPress theme repository zijn ondertussen responsief en maar best ook. Het gros van het internet verkeer verloopt via mobiele toestellen en dat percentage groeit nog steeds elk jaar. Het optimaliseren en grondig controleren van de werking van je website op mobiele apparaten is dus sterk aangeraden.

Bij het testen van je website op een smartphone of tablet zou het er dus zo kunnen uitzien, helemaal anders dan normaal:

Het uiterlijk van je site als het mobiel thema van Jetpack ingeschakeld is.

Is je website zo goed als identiek als in bovenstaande afbeelding? Dan is de ‘boosdoener’ een functie van Jetpack, één van de plugins van Automattic, het bedrijf achter WordPress.com. Als je dit niet wenst en je gewone thema terug wilt, dan zal je bij Jetpack > Instellingen > Schrijven > Themaverbeteringen de functie ‘Schakel het mobiele Jetpack-thema in’ moeten uitschakelen. Herlaad daarna je website opnieuw en je ziet terug de normale weergave.

Extra tip: controleer ook even welke functies je echt nodig hebt van Jetpack, standaard staat er een groot aantal functies aan die mogelijks overbodig zijn voor jouw website.

Andere plugin mogelijk de oorzaak

Als je website er toch nog iets anders uitziet dan op bovenstaande afbeelding, dan is het mogelijks een andere plugin. Ik denk dan voornamelijk aan WPTouch die actief is op meer dan 200.000+ websites. Andere gelijkaardige plugins in de repository zijn al lang niet meer bijgewerkt of niet zo populair. Als het toch geen van deze bovenstaande twee plugins blijkt te zijn, overloop dan even je plugin lijst en ga het uittesten door ze tijdelijk te deactiveren en te kijken of het er anders uit ziet.

Conclusie

Gebruik bij het (laten) bouwen van je website niet zomaar eender welk thema. Let vooral op de frequentie van updates en de laatst gewijzigde datum. Lees ook reviews. Test zeker het thema grondig op een testlocatie of in een lokale WordPress installatie vooraleer er verder mee te werken.

Succes!

Door Jeroen

Jeroen focust zich op het bouwen, optimaliseren, onderhouden en hosten van WordPress websites met Sitefly.
Jeroenrotty.be is mijn persoonlijke blog, voor WordPress tips, tricks, tutorials en nieuws moet je op WPInfo.be zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *