Software & diensten waar ik niet zonder kan

Een hand op een trackpad van een laptop

Ik zit al maanden te twijfelen over de aankoop van een nieuwe laptop. Ik bezit al sinds 2013 een MacBook Pro waar ik al jaren al mijn werk op doe. Dagelijks maak ik er meer dan 10u gebruik van en doe dat nog steeds met veel plezier. Dit toestel vervangen is dus moeilijk.

Zeker als je niet te spreken bent over die nieuwere MacBook Pro’s. Uitwijken naar een een niet-mac is nog een extra stap, want behoorlijk veel tools heb ik specifiek voor Mac aangekocht en zijn niet altijd cross-platform beschikbaar. Ik geef graag een opsomming van welke software en diensten ik zeer veel gebruik maak.

Factuursturen.be

Ik schreef recent al een blogartikel over Factuursturen.be, maar deze kon hier niet ontbreken. De tool waar ik mijn facturen beheer voor Sitefly.

Slack

Slack is een gekend communicatie programma die in heel veel (online) bedrijven wordt gebruikt voor interne (en externe) communicatie. Ook veel communities maken hier graag gebruik van. Het is een handige tool maar wel behoorlijk duur als je de niet-gratis versie wilt gebruiken.

Station

Station is een one-fits-all-oplossing waarin ik een 10-tal verschillende diensten combineer in één programma. Voorheen gebruikte ik Franz, maar die werd zo traag dat het niet meer werkbaar bleef. Station blijft zichzelf heruitvinden en wordt steeds sneller en beter.

In deze app heb ik o.a. TweetDeck, Facebook Messenger, WhatsApp Web, Google Calender, Google Drive, Notion.so en Toggl staan.

Trello

Een handige tool om notities, projecten, taken en nog zo veel meer in op te slaan. Zowel voor persoonlijk gebruik als professioneel is het handig om to-do’s te gebruiken.

Toggl.com

Mijn keuze voor het registreren hoeveel tijd ik in een project stop. Voor bepaalde klanten hou ik ook mijn tijd bij en ook voor andere (persoonlijke) taken gebruik ik het om een idee te hebben hoeveel tijd er waarin gestopt wordt. Zeer handige tool waarbij je ook snel een export kunt doen met overzicht.

NetNewsWire

Mijn RSS lezer waar ik dagelijks het nieuws van WordPress, het web en zoveel meer in lees. Een opensource oplossing, hoe kan het ook anders.

Spark

De standaard Mail tool in Mac OS X vind ik helaas onvoldoende. Ik denk dat ik al zo’n 15-tal clients heb geprobeerd en ik kom steeds terug bij Spark.

Affinity Designer & Photo

Gedaan met Adobe software bij mij. Al enkele jaren ben ik overgestapt op zowel Affinity Designer als Affinity Photo. Er is nu ook een Illustrator alternatief Publisher, maar daar heb ik nog geen ervaring mee. Deze producten zijn een geweldig alternatief ten opzichte van de Adobe suites en zijn geen abonnementen. Eénmaal kopen, altijd gebruiken en genieten van de updates die frequent uitkomen.

Visual Code

Het is een onderwerp op zich voor developers want iedereen heeft wel zijn favoriet. Na lang Sublime Text en Atom gebruikt te hebben, blijf ik nu al lang bij Visual Code hangen. Snel en heel veel mogelijkheden en extensies, en volledig gratis en opensource.

ImageOptim

Afbeeldingen op het web moeten zo klein mogelijk zijn in bestandsgrootte om snel te zijn. ImageOptim is een gratis Mac tooltje (ze hebben ook een API) om afbeeldingen te comprimeren. Supersimpel je bestanden slepen en ze worden gecomprimeerd. Als alternatief online gebruik ik ook heel veel tinyPNG.

Spotify

Al jaren heb ik hierop een premium abonnement en maak ik er dagelijks uren gebruik van aan mijn bureau. Ik heb altijd muziek opstaan.

1Password

Een password manager kan niet ontbreken bij mij. Ooit begonnen als one-time-buy van versie 4 maar intussen al lang op een abonnementsversie.

Appcleaner

Al eens software willen verwijderen van je Mac? Gooi je enkel de .app weg? Dan heb je nog restanten over. Deze app zoekt deze restanten en dan kan je alles selecteren en verwijderen. Superhandig.

Beyond Compare

Krijg snel visueel inzicht in de verschillen tussen 2 mappen of bestanden. Ik gebruik deze dan ook bij iedere WordPress hack opruiming om te weten welke bestanden afwijken van de standaardbestanden.

HazeOver

Wil je je focus enkel op het huidige scherm van je mac? Koop dan voor een aantal euro’s deze tool. Die maakt alles rondom je scherm die gefocust is zwarter. Dit is zowel voor je focus goed als ook voor je ogen.

Scroll Reverser

Wil je dat je trackpad op je mac omgekeerd scrolt en bij je externe muis toch niet? Dan kan je via deze tool instellen hoe je het wilt, zonder dat steeds te moeten wisselen. Ik heb hier jarenlang naar gezocht en nooit gevonden, tot iemand deze gouden tip gaf in de Tech45 podcast.

CloudApp

Snel een screencast maken? Of een screenshot met wat pijlen of info op. Het kan allemaal, ook GIFs maken. Ik heb ooit een lifetime licentie te pakken via Appsumo en heb hier nog steeds geen spijt van!

Flux

Zit je net als ik vele uren na elkaar aan je computer? Dan weet je ook dat alle schermen een blauwe licht hebben en dat dit storend en slecht is voor je ogen. Met deze app verminder je dit en kan je ook in de late uren (of winteruren) lang op je scherm kijken.

Alfred

Deze app verdient eigenlijk bovenaan te staan! Workflows en shortcuts all the way! Ik heb hier tientallen workflows in staan die mij dagelijks tijd besparen en kan echt niet meer zonder. Deze tool draait helaas niet op Windows en dat alleen is eigenlijk al een dealbreaker. Er zijn alternatieven voor op Windows of Linux, maar ze zijn stuk voor stuk slechter in vergelijking met Alfred!

Exchange Online & OneDrive

Gedaan met vervelende spam, niet gesynchroniseerde mail, contacten of taken. Als je zelf een business runt heb je gewoon nood aan cloud e-mail! Lees zeker eens mijn diensten pagina als je hier aan twijfelt.

Spectrum

Handige tool die ik ooit eens aangekocht heb voor kleurenschema’s, nog steeds veel genot van ook om kleuren uit afbeeldingen of logo’s te halen en/of nieuwe kleurschema’s op te stellen.

smcFanControl

Macs en temperatuur in één zin, dat geeft altijd miserie. Met deze tool regel je zelf de snelheid van je ventilatoren in je mac. Let hier wel een beetje mee op.

Tripmode

Vaak onderweg? Vaak op je mobiele data abonnement? Stel met deze app in welk programma op je mac internet toegang krijgt.

Meet.jit.si

Online een meeting doen? Gebruik het opensource en gratis te gebruiken meet.jit.si. Ga naar de site, vul een naam in en je krijgt een URL die je kunt delen met de tegenpartij. Een dienst die geen software nodig heeft, enkel een browser. Ik maak ook gebruik van Zoom.us.

Automator

Ik gebruik het vaak voor repetitieve taken die ik steeds moet herdoen, gewoon een .app van maken en hop, klaar. Veel mensen die al jaren werken met een mac kennen dit niet, speciaal voor jullie dus zet ik deze hier in.

Local by Flywheel

Een handige tool om lokaal WordPress installaties te starten en zaken te bouwen of uit te proberen. Vroeger gekocht onder de naam Pressmatic, toen opgekocht door de hostingpartij Flywheel.

Transmit

Panic maakt goede software! Transmit is mijn FTP-client.


Dit is een behoorlijk lange lijst geworden die ik zeker nog ga aanvullen in de toekomst. Heb jij nog een tip voor mij? Of heb je in deze lijst nieuwe ontdekkingen gedaan? Ik hoor het graag in een reactie!

In

2 reacties

  1. Ik hoorde er al veel positieve dingen over en heb Notion nu toch maar eens geïnstalleerd. Fantastische tool, bedankt voor de tip!

    1. Graag gedaan Lore!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *