Terug thuis na WordCamp Europe 2017

Na een viertal dagen in Parijs was ik toch écht wel uitgeput, maar dat is alleen maar positief. Voor de mensen die niet weten waar ik verbleef, ik was aanwezig op het grootste WordPress evenement in Europa.

Een kleine 2000 mensen kwamen samen om op drie dagen tijd heel wat verschillende topics te bespreken in de community én misschien voor het eerst zelf een contributie bij te dragen aan WordPress.

Contributor day

contributor-day

Voor een 500-tal mensen die zich op voorhand inschreven voor deze Contributor Day was het plezier groot om al op donderdag samen te komen. Alle teams hadden hun eigen ruimte om nieuwe mensen uit te nodigen in hun team en zo nieuwe inzichten te creëren. Voor mensen die dit lezen en niet weten waar je meer info kunnen vinden, klik hier.

Ikzelf was vooral aanwezig met luisterend oor op de talks en workshops die over de ganse dag waren uitgespreid, maar luisterde ook naar m’n orientation talk in de community groep. Als je nooit eerder hoorde van de community rond WordPress en hun Meetups / WordCamps. Bezoek dan even deze 2 websites:

https://central.wordcamp.org/
https://www.meetup.com/topics/wordpress/

2 dagen lang

Het evenement zelf duurde twee dagen. In die 2 dagen waren er in totaal 43 talks zonder de gesponsorde workshops meegerekend. Keuze genoeg om over verschillende topics veel bij te leren dus.

sponsors-zaal-wceu

Noemenswaardige talks

    • Demystifying the WordPress Bootstrap Process door Alain Schlesser. ‘S ochtends de eerste talk van de dag direct een diepgaand gesprek over hoe WordPress achter de schermen werkt. Wat de volgorde is van functies en welke bestanden er instaan voor de eerste checks vooraleer je thema z’n werk doet en hoe WordPress stap voor stap alles controleert. Zeer leerrijk. Zijn slides vind je hier.
    • John Maeda sprak over 3 soorten design, enerzijds het meest uitgeoefende ‘Classic design’ daarnaast de Design thinking en als laatst en minst gebruikte op dit moment Computational design. Zeker de moeite waard om het even verder op te zoeken, met jaren ervaring weet John maar al te goed waar hij over spreekt.
    • CSS Grid Changes Everything (About Web Layouts) door Morten Rand-Hendriksen. CSS Grid wordt momenteel in bijna alle moderne browsers ondersteund en is de toekomst van het visueel opbouwen van websites aan de hand van een nieuw gridsysteem. Voor de mensen met CSS kennis is dit zeer leuk speelgoed, alles in fractions verdelen en dan kan je de grid cellen en tracks vullen. Bekijk hier zeker de slides van deze talk én leer er meer over.
    • How WordPress Communities Are Built door Andrea Middleton. Andrea had het over hoe zij in WordPress rolde en hoe iedereen daarin zijn plek kan hebben. Iedereen kan z’n steentje bijdragen en deel uit maken van de als maar grotere community rond WordPress.
    • Syed Balkhi sprak over hoe hij op WPBeginner.com van blogposts video materiaal maakt en opnieuw scoort en z’n bereik vergroot. Een goed punt om over na te denken, ook voor mij. Ook zijn infographics scoren goed.
    • Het één uur durende interview met Matt Mullenweg was ook zeer boeiend. Hij sprak over de eerder vernoemde nieuwe editor, maar ook hoe hij WordPress ziet verder groeien in de toekomst. Een uurtje tijd? Bekijk de talk hier:

Learning is a gift, even when pain is the teacher.

Gutenberg editor

Mischien het meest leuke moment tijdens het interview met Om Malik & Matt Mullenweg was de Gutenberg editor demo! De nieuwe editor zit momenteel in testfase als een plugin in de repository om door zoveel mogelijk mensen gebruikt te worden vooraleer alles naar de core van WordPress wordt gebracht. Je kunt ‘m hier downloaden, maar is niet geschikt voor op live-websites.

Voor de mensen die dit even te veel vakjargon vinden, er zit een nieuw soort editor aan te komen die veel meer visueel wordt gebracht. Zoals je wel weet zijn er nu veel WordPress Page Builders op de markt, denk maar aan Divi, Elementor, Visual Composer … Binnenkort zit er in WordPress zelf ook ‘builder’, maar dan met veel meer andere mogelijkheden waarbij je veel gemakkelijker je opmaak van je blogposts kunt gaan opbouwen.

Tijdens de demo vertelde Matt dat er naast de editor, ook veel andere veranderingen doorkomen, alles wordt op zich een block, waarbij je in de toekomst dus kunt zeggen dat bvb. je widget in je tekst moet staan, of dat je een foto in je header wilt. Ongelimiteerde mogelijkheden.

Conclusie

WordCamp Europe was voor mij persoonlijke de derde WordCamp waar ik deel van uitmaakte. Op de agenda staan reeds WordCamp Nijmegen in September en WordCamp Utrecht in November.

Volgend jaar neemt WC Europe in Belgrado plaats, ik hoop er dan ook weer bij te kunnen zijn.

Ik kan iedereen die met plezier werkt met WordPress én er meer wil uithalen, aanraden in de community rond WordPress te stappen. Ga eerst eens naar een lokale Meetup of een kleinere WordCamp en maak net zoals ik nieuwe vrienden.

In

3 reacties

  1. Leuk om te lezen dat je het ook erg leuk vond! Ben je nog naar WordCamp Nijmegen geweest?

    1. Hey Peter, dank voor je bericht.
      Ja hoor, Nijmegen was leuk en eind november WC Utrecht 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *